Hrvatska demokratska zajednica Knin

Hrvatska demokratska zajednica osnovana je 17. lipnja 1989. godine u prostorijama NK „Borac“ na Jarunu. Na toj je skupštini prvim predsjednikom stranke imenovan dr. Franjo Tuđman.

 

Iz skučenih prostorija nogometnoga kluba HDZ je započeo politički uspon kojega je prva formalna potvrda bila pobjeda na prvim višestranačkim izborima u svibnju 1990. godine s osvojenih 60% zastupničkih mjesta u Hrvatskom Saboru.

HDZ je hrvatska državotvorna stranka koja ne odstupa od temeljnih načela prema kojima je stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskoga naroda i drugih građana Republike Hrvatske, na načelima demokracije i kršćanske civilizacije, te na tradiciji i identitetu hrvatskoga društva i naroda.

Prva osnivačka skupština na našem prostoru održana je u ožujku 1990. godine na području tadašnje mjesne zajednice Kijevo, potom je početkom lipnja stranka osnovana u Potkonju, zatim dana 01. srpnja 1990. godine u Vrpolju, a naposljetku je u Samostanu sv. Ante održana osnivačka skupština i za područje samog grada Knina

Istine radi, treba reći da je osnivanje HDZ-a u Kninu bilo izuzetno rizično, obzirom na okruženje koje je nedugo kasnije postalo središte pobune. Na sreću, Hrvatska demokratska zajednica na čelu sa dr. Franjom Tuđmanom brzo je ušla u srca kninskih Hrvata te je od samog osnivanja pratila Kninjane. U dobru, a nažalost i u zlu, koje im se obilno događalo svih ratnih godina.

Nedugo po oslobođenju Knina djelovanje stranke je obnovljeno, a danas se HDZ može podičiti brojkom od 1500 članova.

Statut Hrvatske demokratske zajednice propisuje ciljeve i način djelovanja HDZ-a. Uz temeljne odredbe uređuje pitanja članstva, ustrojstva, načine organiziranja unutar stranke kao i pitanja vezana uz financiranje i sredstva za rad Hrvatske demokratske zajednice.

Preuzmi statut